EcoHelp
BioMix
EcoHelp
 
Posted by admin ADD COMMENTS
Vuvuzela

Vuvuzela

Vuvuzela: un cuvant (sunet) care a ajuns cunoscut pe tot globul in mai putin de 24 de ore. Este acel obiect din plastic care produce sunetul continuu, acel bazait care se aude in background-ul Cupei Mondiale de Fotbal. Acest obiect, ori il iubesti, daca esti din Africa de Sud, ori  il urasti daca esti din restul lumii. A fost chiar si o tentativa de a le interzice, dar organizatorii Campionatului Mondial de fotbal au declarat ca se simt jigniti de tratarea culturii lor si a modului in care ei sarbatoresc si se bucura.

Exista temeri ca vor deveni populare si la jocurile care urmeaza in Anglia, pentru ca turistii le indeasa in bagaje. Dar ce poti face cu ele cand se sparg sau se strica si sunt aruncate. Plasticul din care sunt facute sunt un dezastru pentru mediul inconjurator. Credeti sau nu exista si vuvuzele eco friendly, vuvuzele facute din sticla reciclata care arata si suna mult mai bine.

Originea cuvantului vine de la “zulu” a face zgomot sau de la “vuvu” sunetul pe care il scoate. Originala din lemn, vuvuzela din plastic exista doar de 9 ani. Vuvuzela este un instrument stravechi numit si Icilongo sau Mhalamhala. Industria este estimata la 4.4 milioane de lire astazi in Africa de Sud si Europa. Pentru cei care o considera un pericol pentru auz, au si de ce, ajunge la un nivel de 127 de decibeli.

Instrument Vuvuzela

Instrument Vuvuzela

Din fericire exista si solutii alternative eco-friendly.  Folosita in Suedia 100% din sticla reciclata.  In Africa exista o singura fabrica, care le produce. Fiind din sticla sunetul pe care il scoate este mult mai rezonant. Sticla poate fi pictata, decocrata cu numele echipelor, iar instrumentul vine intr-o carcasa frumoasa care poate fi customizata cu culorile echipei.

Pentru cei care nu se satura de sunetul din meciurile de fotbal exista si Orchestra Vuvuzela. Formata de Pedro Espi Sanchis in 2006, canta in mare decat cantece de footbal african si de proteste.

Vuvuzela

Vuvuzela

Leave a Reply