EcoHelp
BioMix
EcoHelp
 
Posted by admin ADD COMMENTS

De ce nu putem generea toata energia de care avem nevoie cu ajutorul vantului? Aud intrebarea asta foarte des la oamenii din jurul meu, si este o intrebare foarte buna. La prima vedere, pare simplu, deja producem energie alternativa folosind morile de vant (turbinele eoliene) deci stim sigur ca functioneaza. De ce nu construim foarte multe mori de vant pana producem atata energie incat sa ne putem rezolva toate problemele?

Din pacate in realitate este mult mai complex. Raspunsul consta in intelegerea tehnologiei si a felului in care se produce si functioneaza energia eoliana.

Cum functioneaza energia eoliana?

Gazele care compun atmosfera pamantului se misca, in mare parte datorita energiei solare. Asta poate crea curenti foarte puternici, pe care turbinele eoliene sunt capabile sa-i capteze si sa converteasca miscarea in electricitate. Pe scurt, vantul misca paletele turbinei, aceasta energie mecanica fac un generator electric sa se invarta si sa produca curent electric. Acest genereator functioneaza pe aceleasi principii ca si alternatorul unei masini, sau dinam-ul bicicletei, transformand miscarea in electricitate.

Pana acum toate bune, iata adevarata provocare: vantul este intermitent. Cateodata bate cateodata nu, este greu sa predictionezi mai repede de cateva ore in avans, cum va alterna, din acesta cauza fermele de mori de vant, de obicei au doi indicatori de putere. Un idicator de putere si un inidcator de capacite.

De exemplu o ferma de mori de vant care contine 200 de mori de vant care au rata de 1.5 MegaWatt. Indicatorul de capacitate pentru aceasta ferma este de 300 megawatt (200 x 1.5) dar cata  electricitate va produce oare depinzand de toti factorii? Dar daca te uiti la productia medie de energie eoliana pe un an si imparti acel numar la capacitatea maxima vei obtine indiatorul de capacitate.

Care este viitorul energiei eoliene?

In acest moment, specialistii intampina dificultati din punct de vedere al pozitionarii pe harta al acestor mori de vant. Trebuie sa existe un echilibru. De obicei energia produsa este consumata imediat, ceea ce face ca aceste mori de vant sa nu poata fi folosite fara o alta sursa de energie, din cauza nevoii de energie permanente.

Totusi exista solutii. Interconectarea zonelor si transferul de energie dintr-o parte in alta. Multe zone au surplus de energie eoliana si trebuiesc folosite la maxim. 
Optmimizarea folosirii de energie este inca o solutie la indemana. Cresterea capacitatii de stocare a energiei poate ajuta si ea. Daca am putea stoca energia produsa in perioadele in care bate vantul, am putea sa o folosim mai tarziu.

Another way to allow the power grid to handle more wind power would be to shape demand (meaning, to influence how much electricity people and industries use). A lot of it can be done using smart grid technologies, such as smart meters that can vary the price of electricity in real time (when the price is higher, demand goes down, when price is lower, demand goes up) and with deal with power-hungry industry so that they time some of their operations to make the best use of the power that is available.

Cea mai realista optiune ar fi diversificarea. Puterea vantului este cea mai ieftina forma de energie alternativa in acest moment, dar ar trebui combinat cu alte forme de energie, solara, energie termala, etc.

Planeta are nevoie de sustinere si intretinere pentru a ne putea bucura de ea mult timp de acum inainte.

Citeste si: Centrale eoliene in Dobrogea

Leave a Reply