EcoHelp
BioMix
EcoHelp
 
Posted by admin ADD COMMENTS

Tehnologia ce ne inconjoara evolueaza in fiecare zi. De multe ori suntem uluiti de ceea ce auzim ca se lanseaza in domeniu, si nu vorbim de capacitatea oamenilor de a comunica in timp real oriunde s-ar afla in lume, vorbim aici de miracolele pe care tehnologia le face in industria sanatatii, pentru oamenii cu dizabilitati fizice de pe tot globul.

Tehnologia incepe sa dea roade si ne da optiuni pentru orice probleme pe care le-am putea avea, de la oameni orbi, surzi, oameni cu membre amputate sau victime ale incendiilor, toti ne punem speranta in evolutia tehnologiei.

Iata 8 inventii tehnologice extraodrinare ce promit o viata mai usoara:

1. The Eyewriter

The Eyewriter

The Eyewriter

The Eyewritereste o inventie remarcabila pentru oamenii cu handicap al ochilor.  Este un set de lentile care poate detecta in ce directie se uita ochiul si permite literal sa proiecteze imaginile captate de ochi.  Scopul acestui proiect este sa dezvolte cea mai simpla si ieftina metoda de a detecta incotro se uita ochiul si de a proiecta imaginile.

The Eyewriter from Evan Roth on Vimeo.

Cititi mai multe pe: eyewriter.org

2. Proteza de brat Luke

Proteza de brat Luke este una din cele mai avansate proteze de brat create vreodata in lume. DARPA (The Defense Advanced Research Project Agency) a investit 18 milioane de dolari in realizare ei in anul 2005. Proteza Luke este prima proteza bionica care poate da libertate de 18 grade, un pas imens de la predecesorii sai care ofereau decat 3 grade de libertate. Poate fi controlata direct de catre nervi si muschii la care este adaptata.  Are chiar si simt tactil incorporat, are un senzor care permite purtatorului sa simta cu ce presiune apasa cand o foloseste. Uimitor!

Iata un filmulet care o arata in actiune:

The Colbert Report Mon – Thurs 11:30pm / 10:30c
Dean Kamen
www.colbertnation.com

Colbert Report Full Episodes Political Humor Fox News

www.colbertnation.com

3. Proteza pentru picior

Pentru cei care si-au pierdut picioarele, sa gasesti o proteza care sa te ajute sa te misti confortabil si liber este o adevarata provocare. Dar daca ar tinti atat de sus incat ar vrea sa alerge intr-un maraton, sau chiar sa isi doreasca sa arate natural incat sa participe la un eveniment formal? Atleta, model si activist Aimme Mullins a ajutat sa ii aduca pe cei cu picioarele amputate pe noi culmi. Astfel ca proteza proiectata si realizata de ea poate transforma corpul intr-o adevarata opera de arta. Poate ajuta orice persoana cu dizabilitati sa se integreze perfecta in orice scena sociala.

4. Proteza auditiva cu baterii solare

Protezele auditive sunt foarte utile dar pot deveni scumpe in timp datorita bateriilor care trebuie schimbate periodic. Pentru cei care vor sa economiseasca bani, si vor sa protejeze mediul inconjurator, Howard Weinstein a creat proteza auditiva cu baterii solare. Cu 100 de dolari o puteti cumpara si are garatanta utilizarea timp de 3 ani. Astfel Weinstein spera ca diferenta dintre cei 600 de milioane de oameni cu probleme ale auzului de pe intreg globul si cei 8 milioane de oameni care isi permit o proteza auditiva, sa se micsoreze.

5. Firele de par care ajuta la auz.

Stereocilia, sau firele micute de par din urechile noastre sunt parte integrala din aparatul auditiv. Expunerea la zgomot precum experienta unui concert sau sunetul dintr-un iPod dat la maximum, pot sa le afecteze permanent, afectand auzul persoanei in timp. Cercetatorii de la Standford au descoperit cum sa creeze artificial parul care functioneaza exact ca si cel din urechile noastre.

Cercetarea este inca departe de a fi finalizata pentru a putea gasi o solutie utilizabila in randul oamenilor, dar potentialul este imens.

6. Ochelarii umpluti cu lichid

Cateodata tehnologia nu inseamna doar gadgeturi elaborate. Un bun exemplu sunt ochelarii lui Josh Silver care se ajusteaza la vederea corecta a purtatorului doar cu ajutorul lichidului. Solutia gasita fiind una foarte ieftina ar putea sa revolutioneze industria. Peste 1 miliard de oameni care nu au access la ingrijirea vederii lor.  Iata un filmulet care demonstreaza cum pot imbunatati acesti ochelari calitatea vietii.

7. Piele artificiala

Pielea este organul care ne protejeaza corpul de infectii, iar pentru cei care sunt victime ale incendiilor, pierderea acestui strat protector poate fi mortal. Transplantul de piele poate fi o solutie de recuperare, dar cum ar fi ca un nou strat de piele sa poata fi creat instant, asa cum o imprimanta printeaza cerneala pe o hartie. Se pare ca nu suntem departe de asa ceva.

Cercetatorii au creat un device care poate pulveriza celule pe victimele arse, inlocuind grafele de piele exact ca un tratament standard. Device-ul poate fi folosit pe un pacient, dupa ce o unda laser masoara forma si marimea necesara si numarul exact de celule de care pacientul are nevoie.

“Literal printam celule de piele direct pe rana” a spus student-ul Kyle Binder care a ajutat la dezvoltarea proiectului. “Putem pune celule specifice exact acolo unde este nevoie de ele.”

Device-ul trebuie sa mai treaca multe teste pana va fi aprobat, dar pana acum s-a dovedit a fi eficient pe soareci.

8. Scaunul cu rotile  cu panouri solare.

Tehnologia scaunelor cu rotile a evoluat foarte mult de’a lungul timpului. Sursa de energie a acestora este si ea o parte din imbunatatirea adusa. In ultimii ani s-au inventat surse de energie alternative pentru scaunele cu rotile precum cele cu Hidrogen sau chiar cele cu Panouri Solare.

Liviu Dumitru

categories: Mancare & Sanatate

Leave a Reply